Zoeken
  • destinypebble

Waarden


Waar zal ik beginnen? Er valt veel te schrijven over waarden. Het is dan ook een waardevol iets ;)


Hieronder staat 3x een definitie van wat waarden zijn.

Ø Belangrijke maatstaven of principes die het eigen gedrag sturen en op grond waarvan men het eigen gedrag en dat van anderen beoordeelt. Zie ook normen (gevonden op: cultureelwoordenboek.nl).

Ø Iets waar een persoon of een groep van personen belang aan hecht, dit leidt vaak tot het stellen van al dan niet geschreven normen. Voorbeelden van waarden zijn: gezondheid, vrijheid, zekerheid, geluk (gevonden op: wikiwoordenboek).

Ø Waarden zijn de dingen die jij als persoon écht belangrijk vindt in het leven (gevonden op : actinactie.nl)


Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende definities van waarden. Ze zien er alle drie heel verschillend uit. In alle drie de definities staat het woord ‘belang’. Apart en als belangrijk of belangrijke. Dat is waar het volgens mij om draait. En wat verder nog essentieel is, is jij zelf! Wat is voor jou belangrijk? Wat is voor jou van belang?


Maar…….. wat moet je nou met bovenstaande definities? En wat moet je ermee, als je weet wat voor jou belangrijk is. Vreemde vraag eigenlijk, maar ik vind het best ingewikkeld. Nog niet zozeer de definitie, maar vooral wat je ermee moet. Op het woord moeten kom ik ook nog eens terug!


Aan de ene kant is het heel simpel. Natuurlijk is het belangrijk om te doen wat je belangrijk vindt. Aan de andere kant is het de vraag waarom het vaak zo moeilijk is om te doen! Als je al weet wat je echt belangrijk vindt.Zelf ben ik ooit, alweer 13/14 jaar geleden, met waardes aan de slag gegaan. Hierbij gebruikte ik waarden als: liefde, groei, respect, eerlijkheid, dankbaarheid, geluk, avontuur….


Weer een paar jaar later kwam er een andere insteek. Een goede moeder zijn, een goede vriendin zijn. En eigenlijk loop ik er nu weer tegen aan, dat ik niet verder kom dan dit.


Wat betekent dat? Een goed moeder zijn? Wat is het wat ik wil? Wat wil ik doen? Hoe wil ik zijn? Ben ik een goede moeder als het huis opgeruimd is? Of ben ik een goede moeder als ik aandacht (echte aandacht) heb voor mijn kinderen? Dat ik naar ze luister met mijn volledige aandacht? En is het belangrijk om mijn huis opgeruimd te hebben? Of is het belangrijk dat ze een plek hebben om te ontspannen? Of huiswerk te kunnen maken?


Groei vind ik ook heel belangrijk? Maar dan ook weer de vraag? Groeien in wat? Wat betekent groei voor mij? Betekent dit mij verder ontwikkelen? Op welk gebied? Als moeder? Als mens?


Ik denk dat er niet 1 definitie is. Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf te kijken wat je belangrijk vindt in je leven. Voor mij werkt deze definitie, maar dan wel helemaal uitgespit, wat dit voor mij betekent.


Dus kijken naar wat je echt belangrijk vindt. Soms is het moeilijk om te achterhalen wat jezelf belangrijk vindt. Vanuit vroeger kun je waarden hebben meegenomen. Als je er goed naar kijkt, dan zie je soms dat een waarde helemaal geen waarde van jezelf is.

Daarnaast zal het zoeken zijn naar wat voor jou het beste werkt.Door duidelijk te hebben wat je waarden zijn, is het ook makkelijker om prioriteiten te stellen (hierover schrijf ik nog een blog).


Een waarde is trouwens geen doel. Een opgeruimd huis hebben is volgens mij geen waarde. Waarom wil je een opgeruimd huis hebben? Geeft het je rust? Heb je dan plek of tijd om je hobby uit te oefenen? Je rijbewijs halen? Waarom? Wat geeft het je? Wat brengt het je?


Wat hebben waarden nou met persoonlijk energie management te maken? In de vorige blogs over het bekertje suiker en tijd ging het in feite over dat alles energie kost en dat alles tijd kost.


Heel vaak vullen we onze uren, dagen en weken met veel activiteiten die ….moeten? Nodig zijn? Die verwacht worden? Maar…..zijn dat wel activiteiten die we willen doen? Die we waardevol vinden? Die dicht bij onze waarden staan?


Ik hoef er echt nooit moeite voor te doen om mijn week gevuld te krijgen? Afwassen, wassen, was ophangen, was opvouwen, onkruid uittrekken, gras maaien, haren kammen, douchen, tanden poetsen, lakens verschonen, boodschappen doen, naar wedstrijden kijken, rekeningen betalen, wc poesten, stofzuigen, etc, etc, etc. Ik zou nog een paar bladzijden kunnen vullen van activiteiten die ik kan doen, omdat ze ‘erbij horen’.


Vaak voeren we activiteiten uit, omdat het zo hoort. Omdat het van ons verwacht wordt…..door de mensen om ons heen, door de maatschappij, maar ook door onszelf. Dat is het lastige! Dan kom je eigenlijk bij normen uit. En normen en waarden worden heel vaak in één zin benoemd. En dan nog is het belangrijk om te kijken wat jij belangrijk vindt, wat bij jou past.Nou..….weer terug naar de vraag: zijn dit de activiteiten die je wilt doen? Zijn deze activiteiten belangrijk voor je? Weet jij hoeveel tijd je in een week besteedt aan voor jou belangrijke activiteiten?


In mijn bovengenoemde rijtje is dat er 1. Wedstrijden kijken. In dit geval voetbal wedstrijden. Vind ik voetbal belangrijk? Nee! Wat ik wel leuk en belangrijk vind, is naar mijn kinderen kijken als zij dingen doen die hen plezier geeft. Dat geeft mij plezier. Daar kan ik van genieten. En dat geeft me energie!


Dat is trouwens niet altijd zo geweest!!!Ik heb vaak langs de lijn gestaan met in gedachten wat er nog allemaal moet gebeuren, wat ik nog allemaal had moeten doen en wat ik allemaal vooral niet moet vergeten. Daar kreeg ik absoluut geen energie van.


Soms ligt de grens tussen iets doen vanuit je waarde of iets doen omdat je anders bv geen goede moeder, dochter, vriend, vriendin zou zijn, heel dicht bij elkaar. Je denkt dan dat je vanuit je waarden iets doet, maar het slurpt je leeg. Dan is het zoeken waar dit door komt.


Iemand belt je bijvoorbeeld op om te vragen of je komt helpen, maar het komt je niet uit. Je bent moe, je moet zelf nog veel doen. Je gaat toch, omdat je geen nee kunt/durft te zeggen. Die persoon staat ook altijd klaar voor jou. En een goede vriend/vriendin zijn is 1 van je waarden. Dit kan beide kanten op gaan. Je gaat en het geeft je energie. Of je gaat en het kost je energie. Er zijn veel aspecten die hier ook nog mee te maken hebben. Gedachtes, emoties, voel je je fit of vermoeid.Terug naar energie en tijd. Activiteiten die passen bij je waarden geven je energie. Als je kijkt naar wat je de afgelopen week hebt gedaan….hoeveel activiteiten heb je gedaan die belangrijk voor jou waren? En dan heb ik het ook over activiteiten voor jezelf; lezen, tv kijken, met iemand afspreken, tekenen, sporten, noem maar op. Een waarde hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.


Als je weinig tijd voor jezelf hebt gehad, weinig tijd voor de voor jou belangrijke zaken……dan zal je waarschijnlijk merken, dat je aan het einde van de week niet echt een gevoel van voldoening zult hebben. Zo van….ik heb veel gedaan, ik voel me moe….. en voldaan. Vaak is het zo van…….ik heb veel gedaan….en ik ben kapot moe.


Weten wat je waarden zijn en daarnaar leven kan een wereld van verschil zijn voor hoe je je voelt! Het kan zoveel bijdragen aan je balans in energie, aan je persoonlijk energie management.


#waarden, #persoonlijkenergiemanagement, #denkenaanjezelf, #energieverdeling


42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Destinypebble bekertje suiker0004 copy-0