Zoeken
  • destinypebble

Powernap

In mijn vorige blog schreef ik over vitaliteit en persoonlijk energie management. Wat hier absoluut bij hoort is slapen. Als je goed slaapt, dan is dat prima. Je voelt je dan fit als je opstaat, bent energiek, kunt je goed concentreren, etc. Als je minder goed of zelfs slecht slaapt, dan kan dat een probleem zijn. Je voelt je vermoeid, hebt moeite om aan de slag te gaan, hebt moeite om je te concentreren, hebt moeite om keuzes te maken, etc. Waar ik het nu over wil hebben is de powernap. Oftewel het dutje, middagdutje of hazenslaapje.Ik noem het voor het gemak even de powernap.


Hieronder beschrijf ik een paar punten waar je rekening mee kunt houden met betrekking tot de powernap. Als je wilt weten wat voor jou van toepassing is, dan is het

handig om te onderzoeken wat voor jou werkt op dit gebied.

Wel of geen powernap.

Hier zijn veel verschillende ideeën hierover. Sommigen zeggen dat je absoluut niet overdag moet slapen, omdat je dan 's avonds slechter slaapt. De ander zegt dat je het gewoon moet doen, dat het geen kwaad kan. Als je overdag een powernap doet en je komt daardoor ’s avonds niet in slaap, dan werkt dat niet voor jou. Als je geen powernap doet en je hebt daardoor minder kwaliteit van leven, dan is het misschien iets om over na te denken om het wel te doen. Als je dus heel vermoeid bent, je hier niet lekker door voelt en je probeert met moeite wakker te blijven, dan zou je kunnen kijken of een powernap helpt. Hoe je daar achter komt is door het te doen en te kijken wat het effect is. Er rekening mee houden dat dit ook een fase of periode in je leven kan zijn.


Lengte van de powernap.

In het boek ‘Het slapende brein.‘ van prof. dr. Coenen wordt aangegeven dat een dutje korter dan 5 tot 10 minuten, weinig effect heeft. Een powernap van 30 tot 60 minuten zou een langdurig gunstig effect hebben. Tussen de 30 en 40 minuten zou een powernap een opfrissende en verkwikkende werking kunnen hebben. In het boek ‘Slaap’ van Matthew Walker schrijft hij over onderzoek over een dutje van 20 minuten. Het onderzoek werd gedaan bij piloten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een powernap vroeg op de dag helpt om te voorkomen dat je de rest van de dag af en toe indommelt.

Als je langer dan 20 minuten je powernap zou houden, dan zou je de kans om in de diepe slaap terecht komen. Dan word je ‘brak’ wakker. Je voelt je daarna meestal vermoeid en hebt dan niks aan je powernap gehad. Dit heeft te maken met je slaapcyclus en die is voor iedereen verschillend. Normaal gesproken doorloop je je hele cyclus tussen 60-90 minuten.


Tijdstip van de powernap.

Hoe later op de dag je de powernap doet, hoe minder goed je ‘s avonds in slaap zou vallen. Tenminste….dit is ook weer bij iedereen verschillend. Er wordt in verschillende boeken aan gegeven dat het beste tijdstip voor een powernap tussen ongeveer 14 en 16 u is. De meeste mensen hebben dan hun middagdip. Rond dat tijdstip gebeuren meestal ook de meeste auto ongelukken. In het boek 'Slaap' wordt aangegeven om het zo vroeg mogelijk op de dag te doen. Ik denk dat het hier ook weer belangrijk is om te kijken wat op jezelf van toepassing is.


Hoeveelheid powernaps.

Hier wordt eigenlijk maar weinig over geschreven. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat je helemaal geen powernap nodig hebt. Er wordt vaak ook aangeven dat je overdag niet moet slapen, maar hier zijn de meningen dus over verdeeld. In een groot gedeelte van de wereld houden ze een powernap oftewel een siësta. Dit is in verband met de warmte.

Het is ook hier weer zoeken naar hoeveel powernaps je nodig hebt. Als je merkt dat je na een powernap je beter voelt en weer iets kunt doen, dan is het de moeite waard om een powernap te doen.


Slaap inhalen met powernaps. Op internet werd ook ergens geschreven dat je met powernaps je slaap kunt inhalen. Als je bv 2 uur slaaptekort hebt opgebouwd in de voorafgaande nachten, dat je dan een uur moet inhalen. Hoe groter het opgebouwde slaap tekort, hoe langer de powernap. Dit zou niet mijn voorkeur hebben. Het risico bestaat dat je dag-nachtritme omdraait hierdoor.

Nog enkele algemene opmerkingen of bedenkingen:

Als je het gevoel hebt dat je powernaps nodig hebt om de dag door te komen, dan zou ik gaan kijken hoe je je slaap kunt verbeteren. Soms heb je het gevoel dat je goed slaapt en voel je je toch vermoeid gedurende de dag. Dat kan met verschillende factoren te maken hebben van persoonlijk energie management. Probeer of je erachter kunt komen waar het door komt en kijk of je dit aan kunt pakken. Misschien een idee om hier een blog over te schrijven


Er zijn veel verschillende inzichten op het gebied van slaap en powernaps. Er is veel informatie te vinden op internet, maar het moeilijk om uit te filteren wat nou het juiste is. Ik denk dat het vooral neerkomt op een powernap al dan niet doen en kijken wat voor resultaat het oplevert. Dus ook verschillende tijdstippen uitproberen, verschillende duur uitproberen, kijken of het je slaap al dan niet beïnvloed, kijken hoe je je voelt voor en na. Het is handig om dit op te schrijven. En....het moet uiteindelijk werken op de lange termijn.


#powernap #vitaliteit #persoonlijkenergiemanagement #balanswerkprive

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Destinypebble bekertje suiker0004 copy-0