Zoeken
  • destinypebble

Hoe kom je achter je waarden?In de vorige blog schreef ik over waarden. Over de definitie van waarden, waarom het belangrijk is om je weten wat je waarden zijn en nog verschillende punten. Wat ik graag wil doen is verschillende punten van dat blog verder uitdiepen.

In dit blog wil ik het hebben over hoe je nou achter je waarden kan komen. Het zijn vooral vragen die je kunnen helpen om in kaart te brengen wat je belangrijk vindt. Ik kan me voorstellen dat je zoiets hebt van: oh….maar dat weet ik wel!


Toch zou ik je willen uitnodigen om er eens echt voor te gaan zitten. Pak pen en papier en schrijf het op! Als je al weet wat je waarden zijn, dan kan het toch zinvol zijn om je waarden op te schrijven. Het kan je helpen om meer helderheid te krijgen over je waarden. En misschien kan het je helpen bij het maken van keuzes of als je ooit iets wilt veranderen.


Mij heeft het bijvoorbeeld geholpen bij het volgende. Ik vind een goede moeder zijn heel belangrijk. Toch merkte ik dat ik telkens een ontevreden gevoel had in combinatie met werk. Werk is ook belangrijk voor me. Als er bijvoorbeeld gevraagd werd om extra te komen werken., dan zei ik ja. En dan kwam het voor dat de kinderen een voorstelling hadden op school…..en ik op het werk was. Want…. vrij pakken, dat deed ik niet......want er was dan net een overleg, dat kon ik niet maken ten opzichte van collega’s, ik had nu eenmaal bepaalde werktijden......

Het is pas toen ik ben gaan kijken naar wat ik nu echt belangrijk vond, dat ik andere keuzes ging maken. Wat ik belangrijk vond is om er te zijn voor mijn kinderen. Als ik zou scoren op belangrijkheid voor een goede moeder zijn, dan is dat een 10. Als ik mijn werk zou scoren op belangrijkheid, dan is dat een 8 of 9. Dit heeft me enorm geholpen met keuzes maken als er iets leuks was, waar mijn kinderen aan meededen. Ook heb ik me vaker afgevraagd waar ik spijt van zou krijgen als ik dat niet zou doen. Zou ik spijt krijgen dat ik die ene vergadering zou hebben gemist? Of zou ik spijt krijgen dat ik die voorstelling van mijn kinderen zou hebben gemist?


Met alleen aangeven hoe belangrijk ik iets vond, was ik er nog niet. Ook heb ik gekeken naar waarom is dit voor mij belangrijk? Wat wil ik precies? Wat betekent dit voor mij? Wat geeft me energie? Wat kost me energie?Hieronder staan verschillende vragen om te beantwoorden of oefeningen die je kunt doen. Als het lastig is om op waarden te komen, kun je gebruik maken van zogenaamde levensgebieden. Soms ook wel waardegebied genoemd. Enkele levensgebieden zijn: gezin, familie, vrienden, relatie, werk/vrijwilligerswerk, hobby’s en ontspanning, spiritualiteit en/of religie, gezondheid. Misschien zijn er nog gebieden die ik niet heb genoemd. Zet ze er voor jezelf bij. Helemaal onderaan staat een oefening met de levensgebieden.Nou….hier gaan we dan. Hier komen de vragen!

Ik begin met de alom bekende vraag…..Wat zou je doen als je genoeg geld zou hebben om te kunnen doen wat je wilt? Wat zou je doen met 30 miljoen euro? Of 100 miljoen euro?

Wat zou je dan allemaal gaan doen? Hoe zou je dag eruit zien? Wat zou je kopen? Zou je ergens naar toe gaan? Zou je verhuizen?Wat zou je doen als je wist dat je niet zou kunnen falen? Zou je een opleiding volgen? Zou je een eigen bedrijf starten? Zou je gaan schilderen, pottenbakken, meubels maken? Zou je de marathon gaan lopen? Zou je leren schaatsen? Leef je uit! Wat zou je allemaal doen?Waar wil je, als je over heel veel jaar terug kijkt op je leven, geen spijt van hebben? Waarvan zou je dan niet willen zeggen…’had ik toen maar’……Wat maakt je gelukkig? Is dat als je iets aan het doen bent? Bv wandelen, puzzelen, lezen, knutselen, klussen, sporten….. Is het een gevoel?

Waar werd je vroeger blij van?

Waar ben je trots op?Hoe ziet je ideale dag uit? Hoe ziet je ideale week uit? Hoe laat zou je opstaan? Gaan slapen? Wat zou je doen? Of wat zou je juist niet doen?Waardenlijsten, waardenkaarten. Om achter je waarden te komen kun je ook gebruik maken van waarden als betrouwbaarheid, respect, eerlijkheid, liefde, empathie, groei, humor, kennis, etc, etc. Op internet is hier veel over te vinden. Zoek op waarden, lijst waarden, kernwaarden. Je kunt de waarden van zo’n lijst onderverdelen in onbelangrijk, belangrijk en heel belangrijk. En die

belangrijkste...….daar gaat het om!Levensgebieden of waardegebieden. Als het bovenstaande toch moeilijk is, dan kun je misschien het volgende doen. Geef een punt tussen 0-10 over hoe belangrijk je de volgende levensgebieden vindt.

Belangrijkheid 0-10

Gezin

Relatie

Familie

Vrienden

Werk

Vrijwilligerswerk/anderen helpen

Hobby/ontspanning

Geloof/spiritualiteit

Ontwikkeling

GezondheidHet is prima als je alle oefeningen gedaan hebt en het is prima als je er 1 gedaan hebt!!!


Als je kijkt naar de oefening die je hebt gedaan, wat valt je op? Zijn er gebieden waar je veel tijd aan hebt besteed, maar die je helemaal niet belangrijk vindt? Is er iets wat je belangrijk vindt, maar waar je geen tijd aan besteed?


Wil je meer verdieping? Vraag jezelf af wat bijvoorbeeld gezin voor je betekent? Is dat er voor elkaar zijn, elkaar respecteren, je kinderen helpen met opgroeien?

En hoe zie je dit dan? Wat doe je dan?

Wat voor gevoel geeft het je?


Mocht je er niet uit komen of mocht je vragen hebben over wat je er nog meer mee kunt, dan kun je me altijd een berichtje sturen. Mijn emailadres is destinypebble@ziggo.nl. Je kunt ook een bericht via 'contact' op de website versturen of een PB of bericht op Facebook.


#waarden, #energieverdeling, #inspiratie, #keuze


33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Destinypebble bekertje suiker0004 copy-0