Zoeken
  • destinypebble

Een bekertje suiker

Bijgewerkt: 6 mrt 2020


Om te verduidelijken hoe energie werkt, gebruik ik altijd als voorbeeld een bekertje suiker.


Je hebt een bekertje suiker om te besteden op een dag. Die suiker staat voor energie. Alles wat je doet kost energie. Zelfs slapen kost energie; je haar groeit, je nagels groeien, je huid vernieuwt zich, afvalstoffen worden vanuit je hersenen en organen afgevoerd, je ademt, je hart klopt. Allemaal processen waar je energie voor nodig hebt. Normaal gesproken krijg je van slapen ook weer energie terug, dan vult je beker zich weer. Je krijgt normaal gesproken meer energie terug dan dat je verbruikt. Als je slecht slaapt of je slaap wordt regelmatig onderbroken, dan wordt je energie – je bekertje suiker – niet helemaal bij gevuld.


Alles wat je doet kost dus energie/suiker. Sommige activiteiten kosten meer energie dan andere. De boodschappen naar huis dragen kost over het algemeen meer energie, dan hetzelfde stukje wandelen. De grond in de tuin omspitten kost over het algemeen meer energie, dan de planten water geven met een sproeier.


Hoeveel energie iets kost is verschillend per persoon. Voor de ene persoon is wandelen ontspannend, voor de ander is dit inspannend. Er zijn mensen die tv kijken fijn vinden, anderen kost dit weer energie.


Wat het bijzondere is, is dat het wandelen of sproeien voor eenzelfde persoon verschillend kan zijn van dag tot dag. Als je een dag meer aan het piekeren bent dan de andere dag, dan kost het de dag waarop je piekert meer energie om te wandelen of te sproeien. De ene dag kost het je 1 eetlepel suiker en de dag waarop je piekert, kost het je 1,5 of misschien zelfs 2 eetlepels suiker. Op de dag waarop je niet piekert, krijg je misschien zelfs een theelepel suiker terug, omdat je aan het genieten bent. Zo gaat er dus suiker uit je bekertje en kan er dus ook weer wat terug in het bekertje komen.


Gedurende de dag raakt je bekertje suiker leger en leger. Dit is ook de bedoeling. Als je beker suiker op het einde van de dag nog helemaal vol is, zal je meestal moeite hebben met slapen. Het is de bedoeling dat de beker op het einde van de dag nog net een beetje gevuld is. Dan kun je moe maar voldaan terugkijken op je dag. Als je beker helemaal leeg is, dan zit je waarschijnlijk op de bank je tijd uit te zitten, totdat je naar bed mag. Uiteindelijk is de uitdaging om stapsgewijs je suiker op te laten geraken.

Wat een vaak voorkomend iets is, is dat je bekertje suiker het einde van de dag niet haalt. Soms is je beker tegen het einde van de middag al leeg! En het is al helemaal ellendig als hij aan het einde van de ochtend al leeg is. Eén van de manier waarop dit kan gebeuren is als je achter elkaar doorgaat. Vaak voel je of merk je, dat je eigenlijk moet stoppen. Maar ach ….. als je dat nog even afmaakt, dan ben je klaar! Of stel je voor er komt iemand op bezoek, dan moet het toch opgeruimd zijn! Wat er dan gebeurd, is dat de energie die je normaal kwijt bent in 15 minuten zich verdubbelt. Dus in 15 minuten ben je 2 keer zo veel energie kwijt. Hoe langer je doorgaat, hoe meer het je kost. Na een uur ben je niet meer 2 keer zo veel energie kwijt, maar 3 keer. Reken maar uit: stel dit doe je een uur lang! Of de hele ochtend! In principe heb je dan in de ochtend al zoveel energie verbruikt als normaal op een hele dag!


Zoals ik al eerder zei: alles wat je doet kost energie. Maar daar blijft het niet bij. De suiker/energie staat ook voor gedachten en gevoelens. Als je aan het piekeren bent, dan kost dat je energie. Als je ergens verdrietig over bent of je voelt je somber, dan kost dit je ook bakken energie. Misschien herken je het wel……je hebt een baaldag, doet de hele dag niets ….. en op het einde van de dag ben je kapot moe!Naast het doen, gevoelens en gedachten, kunnen ook andere dingen energie kosten. Denk bijvoorbeeld aan pijn of vermoeidheid.


Wat kun je nu met dit verhaal? Met het bekertje suiker? Door er achter te komen hoe het bekertje suiker oftewel je energie voor jou werkt, kun je er bewuster mee omgaan. Door er bewuster mee om te gaan, kun je andere keuzes maken. Door de andere keuzes, zul je waarschijnlijk veranderingen merken in hoe je je voelt. Helaas is het niet van de een op de andere dag weer helemaal goed. Er gaat veel tijd in zitten.


Naast weten of bewust zijn van je energie is ook tijd belangrijk. In een andere blog

ga ik dieper in op het tijdsaspect.


Wat ik vooral niet vergeten mag, is het hebben over waarden. Als je over energie en persoonlijk energie management praat, dan praten we ook over waarden….. je kunt bijvoorbeeld hele volle dagen en weken hebben, je kunt veel gedaan krijgen, maar als je geen voldoening voelt, dan ga je je misschien afvragen waar je het allemaal voor doet. Of je vraagt je af of dit het nou is! In een ander blog heb ik het over waarden en waardegericht leven.


#persoonlijkenergiemanagement,#energie,#energieverdeling,#balans,#balansthuiswerk


148 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Destinypebble bekertje suiker0004 copy-0