Zoeken
  • destinypebble

De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid.


Wat kost heel veel van je persoonlijke energie? Je bezig houden met iets waar je geen invloed op hebt! Wat levert energie op? Je bezig houden met iets waar je wel invloed op hebt. In dit blog schrijf ik over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid en wat dit te maken heeft met persoonlijk energie management.


DE CIRKEL VAN INVLOED EN DE CIRKEL VAN BETROKKENHEID:

Zaken waar je je zorgen over maakt, zitten in je cirkel van betrokkenheid. In deze cirkel zitten zaken waar je geen invloed op hebt, waar je niks aan kunt doen, wat je niet kunt veranderen. Zoals bijvoorbeeld het weer, wat iemand over je denkt en het verkeer.

Binnen die cirkel van betrokkenheid ligt nog een cirkel, de cirkel van invloed. Dit is de cirkel waar zaken in zitten waar je wel invloed op hebt. Bijvoorbeeld: de manier hoe je op anderen reageert, kiezen wat je wilt gaan doen als het regent en kijken wat je van een situatie kunt leren.

De cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid zijn beschreven door Stephen R. Covey in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectieve leiderschap’.

Hij schrijft over de eerste eigenschap: wees proactief. Hieronder vallen de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Hij beschrijft 2 soorten mensen. De proactieve mens en de reactieve mens.


Reactieve mensen richten zich op hun cirkel van betrokkenheid. Zij richten zich op zaken die je niet kunt beïnvloeden. De consequentie hiervan is, dat de cirkel van invloed kleiner wordt.


Proactieve mensen richten zich op hun cirkel van invloed. Zij richten zich op zaken die ze kunnen beïnvloeden. Ze spannen zich in voor zaken waar ze iets aan kunnen doen. De consequentie hiervan is dat de cirkel van invloed groter wordt.
Als je focus ligt in de cirkel van betrokkenheid, dan krijgt alles wat binnen die cirkel ligt greep op je. Je aandacht gaat naar alles waar je geen invloed op hebt. Dit kost heel veel van je energie, maar ook veel tijd. Aangezien er ook niks verandert, blijf je energie kwijt raken. Het lijkt alsof alles buiten je macht ligt, je kunt je een slachtoffer voelen.

Als je focus ligt in de cirkel van invloed, dan krijg je greep op de zaken waar je je op richt. Jij kunt bijvoorbeeld kiezen hoe je ergens mee om wilt gaan. Jij bepaalt je eigen gedrag en wat je met je gedachten

doet. Dit geeft energie.


Covey geeft verder nog aan, dat er 3 categorieën zijn waaronder de problemen vallen.

Deze categorieën zijn:

- Directe controle: problemen betrekking hebbende op ons eigen gedrag.

- Indirecte controle: problemen die te maken hebben met het gedrag van anderen.

- Geen controle: problemen waar we niks aan kunnen doen zoals ons verleden of bepaalde

situaties.


Door een proactieve aanpak kunnen stappen gezet worden om problemen binnen alle drie de categorieën op te lossen binnen onze cirkel van invloed.

Als je op internet zoekt naar informatie over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid wordt er regelmatig ook een cirkel van controle benoemd, Deze zou binnen de cirkel van invloed liggen. In zijn boek beschrijft Covey dit niet als een aparte cirkel. Hij benoemt het zoals hierboven beschreven.


PERSOONLIJK ENERGIE MANAGEMENT EN DE CIRKELS:

Je kunt de cirkel van invloed en de cirkel van invloed gebruiken om helderheid te krijgen over waar je je energie aan besteed. Zit jij vooral in je cirkel van invloed? Of zit jij vooral in je cirkel van betrokkenheid? Je kunt dus zelf zorgen dat jouw cirkel van invloed groter wordt. Als je je focust op zaken waar je invloed op hebt, wordt je cirkel groter. Je kunt je gedrag veranderen, je kunt hoe je reageert op anderen of op bepaalde situaties veranderen. Zaken die in het verleden zijn gebeurd, kun je niet veranderen. Je kunt wel accepteren dat je ze niet kunt veranderen en je kunt kiezen hoe je ermee om wilt gaan.

Focussen op je cirkel van invloed geeft je het gevoel dat je de regie over je eigen leven hebt. Dit geeft energie. Focussen op je cirkel van betrokkenheid kost energie.


VOORBEELDEN ENERGIEVRETERS

Wie kent het niet? Duizend en 1 gedachten schieten door je hoofd.

Het weer werkt niet mee! Straks hebben we geen water meer door de droogte? De boodschappen zijn alweer duurder geworden! De pensioenleeftijd is alweer hoger geworden! Hoe lang zal het nog duren voordat ik aan de beurt ben? Wat zal de baas wel niet denken als ik me weer ziek moet melden?


Over het algemeen kosten gedachten, zorgen maken over, denken aan zaken waar je geen invloed op hebt energie. Over sommige zaken blijf je piekeren en vaak gaat dit ook nog ten koste van een goede nachtrust.


Er zijn van die dagen dat je bijna niks doet, maar dat je blijft denken, je zorgen blijft maken over en blijft piekeren. Op het einde van de dag ben je helemaal op. En dat terwijl je bijna niks hebt gedaan!


VOORBEELDEN ENERGIEGEVERS

Aan de andere kant zijn er ook dagen of momenten waarop het goed gaat. Er is iets wat je moet doen, je maakt een plan en gaat aan de slag. Of je luistert met aandacht naar een familielid. Je kiest een cursus uit en schrijft je meteen in. Of je bereidt je voor op een gesprek met je leidinggevende om veranderingen door te kunnen voeren op je werk.

Op deze dagen of momenten voel je meestal dat je energie krijgt. Het geeft een goed gevoel om iets te doen, iets te veranderen, iets gedaan te krijgen.


KEUZES EN FOCUS

Het gaat dus over het maken van keuzes. Kies je ervoor om te focussen op de cirkel van betrokkenheid of om te focussen op de cirkel van invloed? Als je kiest voor de cirkel van invloed, waar ga je mee aan de slag? Waar kies je voor? Wat spreek je met jezelf af? Wat ga je doen zodat je je aan je eigen afspraak houdt? Hoe ga je dit gebruiken om je persoonlijk energie management te verbeteren?


Klik op een link hieronder om naar een video’s te kijken waarin de cirkels worden uitgelegd.

Cirkel van invloed en betrokkenheid uitgelegd door Stephen R. Covey. Duur: 13min47s

https://www.youtube.com/watch?time_continue=124&v=sH6OFrHA7rU&feature=emb_logo

Cirkel van invloed en betrokkenheid uitgelegd door Ben Tiggelaar. Duur: 1min44s

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=L96kLdVK50Y&feature=emb_logo

Opmerking:

Het geheel wordt benoemd als cirkel van invloed, cirkel van betrokkenheid. Ik moet eerlijk bekennen dat de naam betrokkenheid mij verwarde. Betrokkenheid is: verbonden voelen of tonen met. In het Engels noemt Covey het cirkel of concern. Als je 'concern' vertaald, krijg je bezorgdheid. Bij verbonden voelen met denk ik aan iets wat bewust gebeurt, een bewuste keuze. Iets wat je belangrijk vindt en waar je bij betrokken wilt zijn. Bij bezorgdheid denk ik aan alles waar je je zorgen over kunt maken. Dit is vaak ook onbewust.


#persoonlijkenergiemanagement, #cirkelvaninvloed, #focus, #eigenregie

53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Destinypebble bekertje suiker0004 copy-0